I. Ruralna konferencija- “Potencijali ruralnog razvoja Zadarske županije“

  • 0
ruralna-konferencija

I. Ruralna konferencija- “Potencijali ruralnog razvoja Zadarske županije“

Category : Novosti , Projekti

Zadarska županija pretežito je ruralna. Od ukupno 229 naselja u Zadarskoj županiji 210 ih pripada ruralnom području (odnosno 92%.). Preko Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.  vrijednog 2,4 milijarde eura otvorile su se razne mogućnosti financiranja poljoprivrednih i nepoljoprivrednih aktivnosti.

Primarni cilj programa je zadržati stanovništvo na ruralnom području, omogućiti im samozapošljavanje i stvaranje dodatnih sadržaja. Unatoč poteškoćama na koje je Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. nailazio (kašnjenje mjera, preinake dokumentacije i sl.) program je još uvijek aktualan iako ne prati prvobitni plan raspisivanja mjera.

Stanovnici ruralnih područja još uvijek nemaju dovoljno afiniteta za pohađanje seminara i edukacija te imaju slabo povjerenje u svoje jedinice lokalne samouprave što dovodi do toga da najčešće ne sudjeluju na projektima sufinanciranim od lokalne, državne i europske razine.

Unatoč institucijama i udrugama koje se bave istom problematikom rada, krajnji korisnici ruralnog razvoja još uvijek imaju problem oko pronalaska odgovarajućih informacija.

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari uz potporu Grada Benkovca, TZ Benkovac, Općine Stankovci i AGRRA-e  te sponzora, 2. ožujka 2017. godine organizirala je I. RURALNU KONFERENCIJU „Potencijali ruralnog razvoja Zadarske županije-Umrežavanje i razmjena iskustva“ u do zadnjeg mjesta ispunjenoj Kući dalmatinskog pršuta Roca.

Cilj konferencije je bio da se na jednom mjestu okupe najvažniji sudionici ruralnog razvoja: općine, turističke zajednice, LAG-ovi, udruge, zadruge, predstavnici ugostitelja, turističke agencije, opg-ovi..

Konferenciju je otvorio Vlado Rapan predsjednik Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari, koji je u svom govoru istaknuo da su se na konferenciji okupili najvažniji predstavnici Zadarske i Šibensko kninske županije u cilju što bržih promjena ruralnog razvoja.

„Unatoč teškoćama na koje u svome radu nailazimo, želimo da nakon današnje konferencije odete s bogatijim kontaktima preko kojih ćemo dodatno umrežiti svoja iskustva. Slobodno mogu reći da smo danas organizirali konferenciju Sjeverne Dalmacije“, kazao je Rapan.

Bogat program i istaknuti predavači okupljenim su prenijeli trenutno stanje ruralnog razvoja, mogućnosti financiranja, primjere dobre prakse i ponudili određena rješenja.

Marta Pintur dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari okupljenima je govorila o „Problemima, mogućnostima i potencijalima ruralnog razvoja“, gdje se najviše referirala na iskustva rada udruge.

Nepovjerenje u institucije, strah od administracije, slaba koordiniranost srodnih tijela vlasti, institucija, udruga dovodi nas do toga da korisnici ruralnog razvoja imaju strah započeti realizirati svoje ideje ili projekte. Cilj današnje konferencije je da se umrežimo i zajedničkim snagama pokrenemo ruralni razvoj Zadarske županije, izjavila je Pintur.

O tome što LAG-ovi i FLAG-ovi mogu financirati u ruralnoj sredini, te kakva je njihova primarna uloga u bližoj budućnosti govorio je Ivan Čupić voditelj jednog od najuspješnijih lagova u Hrvatskoj,  LAG-a Laura. Prezentirao je koliko je projekata LAG Laura realizirao od 2009. godine do danas, te je okupljenima iznio podatak  koliko sredstava su LAG-ovi i FLAG-ovi Zadarske županije ostvarili za prvorođenje Lokalnih razvojnih strategija“.

„LAG-ovima i FLAG-ovima Zadarske županije ukupno je odobreno 78.358.460,00 kuna. Radi se o iznosu koji će biti alociran na aktualne mjere iz Programa ruralnog razvoja RH i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, te će se djelom novca financirati i naš rad“,  istaknuo je Čupić.

Dodao je da je jedan od ključnih problema još uvijek nedovoljna financijska potpora Županije u radu LAG-ova i FLAG-ova koji bi u sinergijskom radu i s adekvatnom potporom mogli doprinijeti još boljim rezultatima na području ruralnog razvoja.

Okupljenima se obratio i domaćin konferencije Ante Roca koji je prezentirao svoj put od ideje do realizacije Kuće dalmatinskog pršuta.

„Put nije bio lagan. Trebalo nam je sedam godina da riješimo administraciju, ali vjerujem da se uz dovoljno truda i volje može promijeniti sredina u kojoj živimo“, rekao je Roca.

Zadnji dio konferencije predvodili su stručnjaci zadarskog sveučilišta, doc. dr. sc. Mladen Rajko govorio je o Suradnji javnog i privatnog sektora u cilju stvaranja prepoznatljivog brenda -primjer Tinjan – Općina Istarskog pršuta u cilju da kroz primjer dobre prakse prenese najvažnije korake koji dovode do neophodne suradnje lokalne zajednice.

O Posebnim oblicima turizma temeljenima na prirodnoj baštini s posebnim osvrtom na agro turizam govorio je  dr. sc. Anđelko Vrsaljko.

Da povlačenje europskog novca nije nemoguća misija potvrdila je Jagoda Matak, iz OPG-a Davor Matak koji su korisnici uspješno realizirane mjere 6.1.

„Preko dvije godine sređivali smo administrativne probleme, kako bi smo na vrijeme bili spremni prijaviti se na natječaj. Osvojili smo 60 bodova te smo uspjeli povući 50 000 eura bespovratnih sredstva. Put nije lagan, ali uz dovoljno truda svih članova OPG-a moguće je povući europski novac, pogotovo sada kada su kriteriji ipak malo lakši, kazala je Jagoda Matak.

Degustirajući ravnokotarska vina i delicije kuće Roca okupljeni su u neformalnom druženju razmijenili svoja iskustva i znanja, što je i bio cilj konferencije.

ruralna konferencija ruralna konferencija ruralna konferencija ruralna konferencija