ZAPOČEO PROJEKT „EKO OLIVA” Zadarski maslinari odazvali se u velikom broju na edukaciju o cijepljenju maslina

  • 0

ZAPOČEO PROJEKT „EKO OLIVA” Zadarski maslinari odazvali se u velikom broju na edukaciju o cijepljenju maslina

Category : Projekti

 maslina-6

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji sa Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i partnerima na projektu Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar , u učionici Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić koja je bila popunjena do zadnjeg mjesta danas je održala edukaciju „Cijepljenje maslina u svrhu očuvanja sorti i smanjenju zaštite masline“.

Edukaciju i radionicu u dvorištu škole vodio je Šime Marcelić mag.ing.agronomije.

Ravnateljica srednje škole Stanka Ožanića Jelena Gualn okupljene je pozdravila i zahvalila se organizatorima te je svim sudionicima u ime škole poklonila sadnice cvijeća.

Ova edukacija je dio projekta „Eko-Oliva“ kojeg financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

Edukacija se sastojala od predavanja kroz koje je Marcelić okupljenima studentima,srednjoškolcima i aktivnim maslinarima detaljno objasnio zašto je cijepljenje maslina važan postupka preko kojega uvodimo nove sorte koje će biti otpornije na bolesti i štetnike.

U dvorištu škole nastavila se praktična radionica gdje je Marcelić na maslini prikazao postupke cijepljenja i objasnio kako pravilnim odabirom dobre sorte možemo smanjiti broj tretiranja u masliniku, te slabo proširene sorte cijepljenjem razmnožavati i tako ih sačuvati od gubitka i time povećati biološku raznolikost i broj domaćih sorata masline.

maslina-3-357x238

Projekt „Eko-Oliva“ ima za cilj podignuti ekološku svijest građana za očuvanjem okoliša u gradu poticanjem ekološke proizvodnje i povećanjem bioraznolikosti. Kroz predavanja i radionice Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari želi educirati građane grada Zadra kako smanjiti upotrebu sredstava za zaštitu bilja na maslini poticanjem sadnje ljekovitih biljaka i cijepljenjem maslina. Zelenih površina i okućnica je u Gradu Zadru malo u odnosu na stambeni dio te je od izuzetne važnosti da ih pravilno održavamo i dodatno ne zagađujemo.

Voditeljica projekta Anita Salama ing.agronomije izjavila je da je vrlo zadovoljna odazovimo na današnje predavanje i radionicu, jer je kroz odaziv vidljivo da je maslinarima još uvijek potrebna sustavna edukacija po pitanju održavanja maslinika.

Napomenula je kako će se iduća edukacija na projektu „Eko Oliva“ pod nazivom „Ljekovito bilje u maslinicima“ održati do kraja svibnja, o čemu će se na vrijeme obavijestiti zainteresirana javnost.