Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari uspješno odradila dva projekta „Eko Oliva“ i “Škola klimatologije” te aktivno sudjelovala na Danima otvorenih vrata udruga 2017.

FOTKA 3

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari uspješno je u periodu travnja i svibnja provela dva projekta Eko Oliva i Škola klimatologije. Projekti su sufinancirani u sklopu natječaja Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

U sklopu projekta Škola klimatologija sudjelovale su Osnovna škola Zadarski otoci, Osnovna škola Šime Budinića i Ekonomsko birotehnička škola Zadar.

FOTKA 5

Cilj projekta bio je podići svijest o očuvanju i zaštiti okoliša i prirode među učenicima osnovnih i srednjih škola. Projektom smo kroz obrazovanje i edukacije promicali održivi razvoj, potaknuli istraživački duh učenika i sustavno radili na svijesti o vrednovanju zaštite okoliša i prirode.

Kroz organizirana predavanja, radionice i aktivnosti učenike smo naučili kako klimatske promjene utječu na prostor u kojem žive i kako djelotvorno mogu utjecati na promjene u okolišu.

FOTKA 2

Voditeljica projekta Marta Pintur magistra politologije i izvoditeljica Antea Ćustić magistra geografije održale su interaktivna predavanja i radionice.

„Nakon završenih predavanja i radionica proveli smo ankete među učenicima koje kao krajnji rezultat pokazuju da su zadarski osnovno školici i srednjoškolci u potpunosti čuli za problem klimatskih promjena, te preko 80 posto ispitanika naše ciljane skupine misli da klimatske promjene šetano djeluju na čovjekovo zdravlje, te da su klimatske promjene ozbiljan problem. Iz svega navedenog možemo zaključiti da postoji dobra platforma za nastavak rada s učenicima iz našeg projekta, posebno kada znamo da su oni članovi GLOBE PROGRAMA. To su marljivi učenici koji svakodnevno mjere temperature zemlje, zraka, prate oblake. Oni su školski meteorolozi koji mogu na vrijeme detektirati odstupanja u temperaturama ili promjenama u okolišu.

fotka 6

U sklopu interaktivnih predavanja i mi smo naučili nešto novo. Učenice 2c razreda Ekonomsko birotehničke škole Zadar Lucija Orlović, Božena Kožul i Gabriela Marinović prezentirale su projekt „Hladna zadarska zima“ s kojim su GLOBE-ovci nastupili na državnoj smotri GLOBE škola pod mentorstvom profesorice Marine Samobolek. Svakodnevnim mjerenjem temperatura zraka na atmosferskoj postaji škole proveli su tim projektom istraživanje kojim su usporedili ovu zimu s prošlogodišnjom i višegodišnjem srednjacima prema podacima od strane DHMZ-a. Istraživanjem je zaključeno da smo 2017.  imali jedan od najhladnijih siječanja u zadnjih 32 godina“, kazala je Pintur.

FOTKA 1

Kroz održana predavanja i radionice zaključili samo da su učenici upoznati s problemom klimatskih promjena, te da je svijest kod srednjoškolaca ipak veća nego kod osnovnoškolca. Zaključujem da sustavno trebamo raditi na edukacijama kako bi i učenicu u nižim razredima na vrijeme razvili svijest o zaštiti okoliša, izjavila je izvoditeljica projekta Antea Ćustić magistra geografije.

U sklopu događanja „Dani otvorenih vrata Udruga 2017“  25.5. i 26.5.2017. Udruga za ruralni razvoj „Ravni kotari“ zainteresiranim građanima otvorila je svoja vrata i u sklopu projekta Eko Oliva održala predavanje  „Ljekovito bilje u maslinicima“– predavač Božo Surać mag.ing.agr.

FOTO 11

Udrugu je kroz dva dana manifestacije posjetilo oko 40 građana, od čega se veći dio zanimao za bespovratna sredstva Europske unije, a dio je sudjelovalo i u edukativnom programu. Najviše novih informacija i detekcije problema ruralnog područja saznalo se kroz neformalna druženje jer su prostorije udruge prvi dan bile otvorene do 20 sati.

„Kroz predavanje“Ljekovito bilje u maslinicama“ širem građanstvu smo objasnili  koje ljekovite biljke potpomažu uzgoj maslinika i štite ga od bolesti i štetnika i što se preporučuje maslinarima za sadnju kako bi potaknuli održavanje biološke ravnoteže u masliniku i smanjili upotrebu sredstava za zaštitu bilja. Sudionici su saznali kako uspješno uzgojiti ljekovite biljke između maslina i povećati isplativost maslinika. Radeći na projektu zaključili smo da je uzgoj maslina još uvijek dominantna kultura, a maslinovo ulje jedna on najatraktivnija namirnica, te da ako želimo imati kvalitetnu proizvodnju građanstvo trebamo sustavno educirati o uzgoju i plasmanu maslina i maslinovog ulja,“ izjavila je Anita Salama ing agronomije i voditeljica projekta.

„Dani otvorenih vrata udruga jedinstvena su prilika da se široj javnosti prezentira rada civilnog sektora koji je uistinu opsežan. Mene žalosti da se već treću godinu za redom javljaju samo iste udruge s područja Zadarske županije. U sinergiji ovakvih događanja srodne udruge mogle bi napraviti vrlo korisne akcije, predavanja ili samo doslovno otvoriti svoja vrata kako bi naše građanstvo vidjelo da se radom u civilnom sektoru može mijenjati prostor u kojem živimo, izjavila je Marta Pintur voditeljica ureda i dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.