POSEDARJE 2017 FEŠTA OD RIBE I VINA: „Ultra“ domaća spiza oduševila mnoge, Posedarci oživjeli prošlost!

  • 0

POSEDARJE 2017 FEŠTA OD RIBE I VINA: „Ultra“ domaća spiza oduševila mnoge, Posedarci oživjeli prošlost!

Category : Novosti

Poedarje 7

Ako ste sinoć bili u Posedarju onda Vam je zasigurno još uvijek u ustima ostao okus dobre kapljice i domaće hrane.

Posedarsku rivu od 19 sati ispunili su proizvodi  Opg-ova Dežmalj, Eugen Novaković, Brala Željko, Vedrić, Danica Juričević, Marina Lipić, Josip Hlavsa, Mihail Mihajlov, Mihovil Čulina, Zdravko Žuža, Martin Baričević.

Posjetitelji su kroz prvu Feštu od ribe i vina 2017 uživali u spoju tradicije, gastronomije, zaboravljenih običaja i poznate dalmatinske spize i glazbe za koju se pobrinula klapa Munita. Nakon dugo vremena posedarska riva privukla je veliki broj domaćih i stranih gostiju koju su s oduševljenjem uživali u Fešti od ribe i vina 2017.

Događaj je organiziran u suradnji Općine Posedarje  sa Udrugom za ruralni razvoj „Ravni kotari, Turističkom zajednicom, Udrugom Posedarje moje, KU-om Posedarje, te volonterima.

Miris ribe, vina, raznovrsnih proizvoda naših OPG-ovaca se širio sinoć Posedarjem. Izuzetno mi je drago što se odazvao velik broj ljudi. Posjetitelji su imali priliku prisustovati ribarenju i starim ribarskim alatima, među kojima je najpoznatiji lov mrežom potegačom ili kako mi u Posedarju kažemo ”braganja”. Naši dragi gosti su bili oduševljeni što su mogli sudjelovati s domaćim ribarima u ribolovu. Za dobru atmosferu pobrinula se klapa Munita. Ponosan sam što smo uspjeli prikazati naše običaje kako bi upoznali sve naše goste, ali isto tako što je jako bitno održali tradiciju. Još jednom želim se zahvaliti Udruzi Ravni kotari, Turističkoj zajednici, Udruzi Posedarje moje, KUD-u Posedarje, svim volonterima koji su sudjelovali u ovoj organizaciji. Svi oni su svojim zalaganjem, znanjem i iskustvom doprinijeli da Posedarje ima ovakvu Feštu, za koju se nadam da će postati tradicionalna i da će biti temelj turističke ponude kakvu zamišljamo u budućnosti“, kazao je Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje.

Posedarje 1

Dodatni turistički sadržaj u sezoni svakako je veliki plus za cijelo područje Općine Posedarje.

Direktor Turističkog ureda Posedarje zahvalio se gostima, prijateljima i sumještanima koju su svojim sudjelovanjem i organizacijom omogućili da Fešta od ribe i vine zablista u punom sjaju.

 

„Posedarje je oduvijek poznato kao središte gastronomskog doživljaja, a jučer je zablistalo u punom sjaju.

Ponuda ribe i vina kao i prezentacija lokalnih OPG-a pokazala je vridne ruke naših ljudi. Veliko hvala Općini Posedarje, Udruzi za ruralni razvoj Ravni kotari i čitavom nizu volontera na angažmanu i odličnoj prezentaciji Posedarja.

Organizacija i čitav doživljaj je odrađen na visokom nivou što je najbolja pozivnica za sva predstojeća događanja, posebice za Tradicionalnu trku magaraca koja će se održati 29. srpnja u Posedarju“, kazao je Bolić.

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari pokazala se ponovno kao idealan partner za organizaciju i prezentaciju tradicije, gastronomije i lokalnih proizvoda.

„Cilj rada Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari je prezentirati i brendirati vrijednosti ruralnih krajeva Zadarske županije. Želimo izvući maksimum iz svake općine, sela, mjesta i pokazati domaćem i stranom svijetu što imamo i kolike se vrijednosti kriju u ruralnom načinu življenja.

Fešta od ribe i  vina Posedarje 2017 ljetni je nastavak „Marende u kotarima“, s ciljem da što veći broj ljudi uključimo u naš rad i stvorimo sinergiju zajedništva preko kojeg jedino možemo mijenjati naš ruralni kraj, kazao Valo Rapan.

Rapan se zahvalio Gospodinu Rado Bobanoviću iz PZ Masvin na donaciji vina.

„Iako Rade zbog velike količine posla nije bio s nama, njegov duh bio je prisutan u svakoj kapljici vina“, dodao je Rapan.

Za jednog od organizatora Dražena Dežmalj koji se pobrinuo da neki od gostiju po prvi put dožive stare tehnike ribarenja fešta je ispunila sva očekivanja.

„Fešta od ribe i vina koja je sinoć održana na posedarskoj rivi je zaista ispunila sva očekivanja, kako nas organizatora tako i naših gostiju, koji su ovog puta preplavili našu rivu.  Sve je vonjalo po ribi i dagnjama, a uprizorenje tradicijskih tehnika ribolova i ribarskih alata  je stvorilo je poseban ambijent  Posedarja, kao autentičnog malog ribarskog mjesta. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su pridonijeli da Fešta bude ovako uspješna Siguran sam da će Festa od ribe i vina u Posedarju postati tradicijska i da će slijedeće godine biti još bolja,“, dodao je Dežmalj.