VRTIĆ CICIBAN : „Mališani naučili kako reciklirati i kompostirati“

  • 0

VRTIĆ CICIBAN : „Mališani naučili kako reciklirati i kompostirati“

Category : Projekti

djeca
Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari završila je projekt Zeleni vrtić, koji je financiran u sklopu natječaja za udruge Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

Prosječna količina otpada u Hrvatskoj iznosi oko 790 kg/po stanovniku. Prema podacima u Republici Hrvatskoj najviše otpada proizvodi se upravo na zadarskom području (oko 550 kg/po stanovniku). S obzirom na to da se u dječjim vrtićima svakodnevno poslužuju doručak i ručak, što rezultira određenom količinom otpada, važno je taj otpad pravilno zbrinuti.
kompostiranje

Projektom smo djecu iz skupine Bombončići odgojiteljice Gabrielle- Anne Radulić, te skupine Loptice odgojiteljice Andree Kurtović uz ostale zaposlenike vrtića Ciciban osvijestili o tome što je biootpad, kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti kompost u vrtu.

Glavni cilj projekta Zeleni vrtić bio je educirati djecu vrtića Ciciban kako pravilno odvajati biootpad sa ciljem smanjena ukupne količine otpada u vrtiću.

Kroz projekt mališani su stekli znanja o načinima brige za okoliš i očuvanja prirode i ujedno stvorili naviku odvojenog odlaganja biootpada.
Nives Rogoznica

Nives Rogoznica iz Eko Zadar održala je zanimljivu radionicu o kompostiranju. Djeca su kroz interaktivni pristup naučila kako da od kora voća i povrća, razgradivog kartona i papira, napraviti kompost s kojim mogu oplemeniti svoj vrt ili travnjak.

Cilj projekta Zeleni vrtić je da smanji ukupnu količinu otpada koju utječe na
onečišćenje tla i zraka. Očekujemo da projekt potakne roditelje vrtićke djece i ostale vrtiće u gradu Zadru da odvajaju biootpad.

Projektom „Zeleni vrtić“ djeci vrtića Ciciban približili smo i omogućili stjecanje znanja o načinima brige za okoliš i očuvanja prirode sve s ciljem da se od malih nogu stvori navika za odvajanjem biootpada.