Austrijanci brali masline i smilje, a oduševilo ih pečenje rakije
Category : Novosti
U studenome će skoro svi hoteli tonuti u zimski san, a upravo u to vrijeme je najživlje u maslinicima. Treba pozvati turiste u berbu maslina, oni još i plate za taj doživljaj. Gostima bi to bio pravi izazov, a i sami domaćini ne bi bili u minusu, mišljenja je Pintur
Ovih dana dok se u zadarskom kraju savijaju grane maslina domišljate turističke agencije organiziraju izlete za turiste koji beru masline. Stranci se vraćaju oduševljeni onim što su doživjeli.
– Za veliku grupu gostiju iz Austrije Izletište Butić u Briševu proteklog vikenda organiziralo je branje maslina i smilja, pečenje rakije, a za sve goste organiziran je ukusan ručak usred maslinika, kazala je Marta Pintur, dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.
Osmišljen turistički aranžman kroz aktivan turizam u prirodi, berba grožđa i maslina, proizvodnja vina, ulja i rakije veliki je korak u smjeru produljenja turističke sezone.
Ručak u masliniku
– U studenome će skoro svi hoteli tonuti u zimski san, a upravo u to vrijeme je najživlje u maslinicima. Treba pozvati turiste u berbu maslina, oni još i plate za taj doživljaj. Gostima bi to bio pravi izazov, a i sami domaćini ne bi bili u minusu, mišljenja je Pintur.
Austrijanci su od četiri dana boravka u našoj županiji, dva dana proveli na Izletištu Butić.
– Ruralni turizam zadnjih godina postaje sve aktualniji oblik turističke ponude, a ovakvi primjeri pokazuju nam da trebamo raditi na osmišljavanju dodatnog sadržaja i aktivaciji cijele lokalne zajednice, kaže Pintur dodajući kako uz malo poticaja i ideja turističko branje bresaka, trešanja, višnje maraške, smokava, smilja, grožđa i maslina, može biti zabavno i korisno, može postati prepoznatljiv turistički brend.
Umirovljeni Austrijanci s oduševljenjem su proveli dva dana u Izletištu Butić berući masline i smilje, uživajući u svježem zraku i seoskom ambijentu, a najviše od svega ih je oduševilo pečenje rakije, ručak u masliniku, kušanje maslinovog ulja te kapljice domaćeg vina i rakije.
– Ovo je izvanredan doživljaj, imali smo prigodu brati masline što nije jednostavno ni lagano, ali i kušati sjajno maslinovo ulje, vino i rakiju, ispričao je svoje dojmove austrijski turist.
Dojmovi su vrlo dobri iako cijeli dan provedu u berbi s grabljicama u ruci. Preporučuju berbu i prijateljima koji dolaze i žele odmor izvan sezone. Izletište ih očarava, a domaćini su srdačni.
Na fakultetu jedno, u praksi drugo
– Njima je to poseban doživljaj jer iz prve ruke doznaju o uzgoju, rekreiraju se, a mi se potrudimo da ih dobro ugostimo i nahranimo, priča domaćin Ante Butić, vlasnik OPG-a.
Dodaje kako su austrijski i njemački gosti već pomalo zasićeni standardnim izletima te im je glavni odabir za ostanak u Zadarskoj županiji bio piknik u masliniku s ručkom, branje maslina i pečenje rakije.
– Oduševljeni gosti provodeći dan u masliniku znatiželjno su zapitkivali zašto se na OPG-u Butić sadi smilje, a kad im je objašnjena njegova ljekovitost s zainteresirali su se za proizvode od smilja, priča Butić.
Obiteljsko gospodarstvo Butić smješteno je u Briševu, tek sedam kilometara od samog centra grada Zadra. Autobusi im gotovo svakodnevno dovoze strane turiste, koji odmor provode u hotelima na obali. U Briševu kao da je srce turističke sezone.
– Aktivan ruralni odmor poznat je u Europi, u našoj županiji još nije toliko zaživio, ali budućnosti svakako ima, uvjeren je Butić.
Izletište Butić dosad je ugostilo 14.632 stranih gostiju, samostalno i na svoj trošak, obilaze agencije i putuju od sajma do sajma.
– Recept za uspjeh je gostoljubivost i dobra spiza, tvrdi Buić.
Ante se na selo vratio nakon završenog studija ekonomije. Iako mu to pomaže u pripremi projekata, životno iskustvo smatra važnijim.
– Na fakultetu učite jedno, a praksa je drugo. S bakom sam išao čuvati ovce, a kod kuće učio kako se proizvodi pršut i sir i sve ostalo, objašnjava Butić.
Kući ponesu dojmove i delicije
Uz tradicionalnu stogodišnju gostoljubivost obiteljskog gospodarstva na Izletištu Butić u konobi se nude domaće delicije, a u ponudi imaju sve atraktivnije branje grožđa, maslina i smilja te proizvodnju vina, maslinovog ulja i rakije.
– Osim izleta u naš vinograd gdje s gostima beremo grožđe, učimo ih kako se proizvodi vino i rakija, u suradnji s agencijama organiziramo berbu maslina, smilja i sve ostalo što uz to ide. Pokazalo se kao pun pogodak, zadovoljno će Ante.
Upravo u Briševu praksa potvrđuje da je turizam moguć u poznu jesen i zimu. To će mjesto turisti pamtiti i po delicijama koje će ponijeti kući.
PREUZETO ZADARSKI LIST
AUTOR – Velimir Brkić