Održan okrugli stol “Kako je COVID 19 utjecao na poljoprivredu i lokalnu proizvodnju hrane?

  • 0
fotka 1

Održan okrugli stol “Kako je COVID 19 utjecao na poljoprivredu i lokalnu proizvodnju hrane?

Category : Novosti , Projekti

Okrugli stol na temu “Kako je COVID 19 utjecao na poljoprivredu i lokalnu proizvodnju hrane? Nedostaci i prednosti”, održan je 10. kolovoza u Benkovcu (Zavičajni muzej), u sklopu projekta “Nauči, usavrši, pokreni”.
Svijest kupaca za vrijeme pandemije se promijenila i usmjerila prema domaćem, zdravom proizvodu koji ima neusporedivo veću emotivnu i nutricionističku vrijednost pored uvoznog proizvoda. Stoga je cilj ovog okruglog stol bio istaknuti važnost proizvodnje i konzumacije lokalne autohtone hrane.
fotka 2
Prilika za plasman domaćih proizvoda
Kroz izlaganja i diskusije na okruglom stolu govorilo se o tome kako je trenutna situacija s koronavirusom prilika za smjernice pomoću kojih se može uspješno zadržati dugoročna kvaliteta i plasman domaćih proizvoda te osvijestiti domaće proizvođače o važnosti kvalitetnog vizualnog identiteta proizvoda.
fotka 3
Uz to, istaknulo se koliko je važno kroz ruralni turizam prezentirati lokalnu hranu i proizvode, osvijestiti poljoprivrednike o važnosti i digitalnih platformi i mreže u svrhu stvaranja osobnog ali i zadružnog marketinga sve u cilju da se što prije stvori zajednički brend poljoprivrednih proizvoda Ravnih kotara.

Predavači na okruglom stolu si bili Nedo Pinezić, Ivana Maršan Jukić, Dominik Sikirić te Ivan Čupić.

Program je osmislila Marta Pintur Bosna koja je istaknula kako je unatoč krizi koju je uzrokovao COVID 19 upravo sada vrijeme da svi skupa još snažije podupremo lokalne proizvođače i konzumiramo lokalnu hranu jer će se takva sinergija potpore pozitivno odraziti na lokalni razvoj i gospodarstvo i zdravlje naših obitelji.

“Nećemo na COVID gledati samo negativno, promjena svijesti o važnosti konzumacije lokalne hrane je izuzetno važna za sve nas koji radimo u ruralnom razvoju, posebno za naše proizvođače voća i povrća. Na proljeće smo se svi povukli u kuće ali smo se svi i opskrbili domaćim proizvodima jer smo bili svjesni da nam samo domaće može pružiti najbolju nutritivnu vrijednost za naše zdravlje u ovim čudnim vremenima ugroze. Na valu takvog razmišljanja o važnosti povezanosti s lokalnim proizvođačima trebamo graditi odnos povjerenja i sigurnosti proizvođača i kupca i ne dopustiti da uvozni proizvodi ulaze u naša domaćinstva”, kazala je Pintur Bosna.

Program su moderirale Marta Pintur Bosna iz Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari i Josipa Rubelj iz Udruge Mali koraci, koje su ujedno i partneri na projektu.