ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „NAUČI, USAVRŠI, POKRENI“

  • 0
nup_28_08_20_ (14 of 16)

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „NAUČI, USAVRŠI, POKRENI“

Category : Novosti , Projekti

Danas 28. kolovoza 2020 u Benkovcu je održana završna konferencija projekta „Nauči, usavrši, pokreni“
Ukupna vrijednost projekta ˝Nauči, usavrši, pokreni˝ iznosi 1.281.413,60 kn. Nositelji projekta je Grad Benkovac. Izvori financiranja Europski socijalni fond : 100% sredstva Europske unije . Razdoblje provedbe projekta je od 03.09.2018. do 03.09.2020. Partneri na projektu su Udruga „Mali koraci“ i Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari.
nup_28_08_20_ (10 of 16)
Projekt je imao za cilj povećati mogućnosti za zapošljavanje, smanjiti socijalnu isključenost te povećati ekonomsku stabilnost, obrazovnog sustava te poboljšati kvalitetu života. Projekt je doprinio razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i znanja. U sklopu projekta održane su verificirane radionice za uzgajivač povrća, uzgajivač ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića te edukaciju o funkcioniranja i vođenju poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te motivacijsko – komunikacijsku radionice.
Okupljenim se u ime grada Benkovca obratio gradonačelnik Tomislav Bulić koji je istaknuo koliko su ovakvi projekti važni jer educiraju i potiču na razvoj lokalnih OPG-ova koji su ključan nositelj gospodarskog rasta Bukovice i Ravnih kotara.
Gradonačelnik je uputio polaznike na važnost korištenja mjera za ruralni razvoj, pomoću kojih mogu poboljšati svoje poslovanje ,lakše plasirati proizvode na tržište i ostvariti maksimalan poduzetnički potencijal s kojim možemo pokrenuti Ravne kotare.
nup_28_08_20_ (15 of 16)

Ispred nositelja projekta Grada Benkovca ostvarene projekte aktivnosti predstavila je prva voditeljica projekta Amanda Čerina dok je ciljeve i rezultate projektnih aktivnosti predstavila Marta Pintur Bosna financijski koordinator projekta ispred Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari. Program završne konferencije vodila je Josipa Rubelj ispred partnera na provedbi projekta udruge Mali koraci Benkovac.
Marta Pintur Bosna istaknula je važnost nedavno održanog okruglog stola u sklopu ovog projekta „Kako je COVID 19 utjecao na lokalnu poljoprivredu i proizvodnju hrane“ jer je isti poručio da područje Ravnih kotara i u ovim neizvjesnim vremenima ima velik potencijal, a da je COVID 19 pozitivno utjecao na percepciju kupca o važnosti konzumacije lokalne hrane.
Polaznicima radionica u sklopu ovog projekta voditelj projekta Manolo Jure Birkić i predstavnici učilišta Virtus podijelili su završne diplome za verificirane edukacije uzgajivača aromatičnog i ljekovitog bilja, prerađivač alkoholnih i bezalkoholnih pića i za voditelja OPG-a.

Marijan Tomac suradnik na projektu u svojstvu predavača istaknuo je važnost edukacija u poljoprivredi koje mogu pomoći obiteljima da stvore dodatan izvor prihoda na svojim OPG-ovima.
Polaznik Predrag Vrkić iz Nadina izložio je u sklopu konferencije proizvode koje proizvodi na svojem OPG-u, a koje je dodatno oplemenio koristeći upravno znanjima stečena kroz edukacije na ovom projektu i pokazao prve rezultate projekta – pozitivan utjecao na lokalnu poljoprivrednu proizvodnju i plasman proizvoda.