Urbani balkonski vrtovi

  • 0
urbani-balkonski-vrtovi

Urbani balkonski vrtovi

Tags :

Category : Projekti

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari nositelj je projekta „Urbani balkonski vrtovi“ koji je financiran u sklopu „Javnog natječaja projekata udruga iz područja zaštite okoliša i prirode na području Grada Zadra za 2016. godina , iz Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštite okoliša i prirode na području Grada Zadra za 2016. godina , iz Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša koji je započeo s provedbom jučer 28 lipnja. 2016 godine.

Zainteresiranim građanima koji žive u zgradama prezentirane su sve prednosti uzgoja balkonskog vrta. Cilj projekta je potaknuti zainteresirane na uzgoj ljekovitog i začinskog bilja te povrća na svojim balkonima. Projekt Urbani balkonski vrtovi želi doprinijeti lokalnoj samoodrživosti, očuvanju bioraznolikosti u gradu, zdravijoj okolini kao i ljepšoj i bogatijoj slici grada. 

Kroz predavanja i radionice mr. sc. Branka Perinčić, dipl. ing. agr. sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu prezentirale je okupljenima kako da uzgoje vlastiti vrt na balkonu te kako da ga organiziraju i održavaju. „Samostalnim vrtlarenjem možemo kontrolirati uzgoj hrane od početka do konzumacije, što je velika prednost za svaku obitelj“ kazala je Branka Perinčić. „Drago nam je da su nadležna tijela prepoznala važnost projekta Urbani balkonski vrtovi, jer smo kroz rad udruge detektirali problem nedostatka obradivog zemljišta za uzgoj vlastitog vrta u gradovima. Unatoč činjenici da građani posjeduje obradivu zemlju u zaleđu i na otocima, trošak prijevoza zna biti presudan razloga odustajanja. Potaknuti tim informacijama odlučili smo osmisliti kako prvu fazu pomoći zainteresiranima projekt preko kojega i na malim površinama od svega 1m2 može uzgojiti i do 20 kg hrane godišnje,“ izjavila je voditeljica projekta Marta Pintur. „Neposredni kontakt sa zemljom od velikog je značaja za cjelovitost i uravnoteženost življenja. Od praiskona takav kontakt donosio je osobno zadovoljstvo, tim riječima predsjednik Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari Vlado Rapan, pohvalio je prednosti ovog projekta. Po završetku projekta provesti će se online anketa za polaznike radionica kako bi se ocijenila praktična primjena stečenih znanja, te će se odabrati najljepši urbani balkonski vrt.

Izložbom fotografija završen projekt „Urbani balkonski vrtovi“

Ilina Fuzul ima najljepši urbani balkonski vrt

 

Izložbom fotografija „Najljepši urbani balkonski vrt“ 22 kolovoza. 2016. u prostorijama udruge završila je uspješno projekt Urbani balkonski vrtovi koji je financiran u sklopu „Javnog natječaja projekata udruga iz područja zaštite okoliša i prirode na području Grada Zadra za 2016. godina , iz Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštite okoliša i prirode na području Grada Zadra za 2016. godina , a koji je započeo s provedbom 28 lipnja. 2016 godine.

„ I do sada sam imala balkonski vrt na kojem sam uzgajala cvijeće. Putem projekta sam sudjelovala na radionicama i predavanjima preko kojih sam saznala korisne informacije te sam odlučila svoje ostale balkonske površine zasaditi povrćem i začinskim biljem, izjavila je pobjednica Ilina Fuzul.

„Za zadnju fazu projekta osmisli smo izložbu fotografija novih urbanih balkonskih vrtova, gdje smo uz stručni žiri odabrali i nagradili najljepši. Polaznike projekata zamoli smo da nam nakon što zasade balkonski vrt pošalju fotografije kako bi smo odabrali i nagradili najljepši te potaknuli građanstvo da se nastavi baviti urbanim vrtlarenjem. Ukupno je sudjelovalo deset vrtova, te je žiri odlučio da je pobjednik balkonski vrt Iline Fuzul. Pri odabiru vodili smo se kriterijima o tome koliko su polaznici primijenili znanja s predavanja i organizirali svoj vrt po određenim pravilima vrtlarenja, izjavila je Marta Pintur dopredsjednica udruge i voditeljica projekta.

Dodala je kako se nada da će projekt „Urbani balkonski vrtovi“ biti dobro iskustvo da Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s lokalnim stanovništvom potakne stvarenje projekta urbani gradski vrtovi, jer sve više domaćinstava želi u urbanim dijelovima grada uzgajati sezonsko voće, povrće i začinsko bilje