‘Vjerujemo da smo otvorili novu stranicu STEM-a u Ravnim kotarima i da će naš ruralni prostor zasjati punim sjajem‘

  • 0

‘Vjerujemo da smo otvorili novu stranicu STEM-a u Ravnim kotarima i da će naš ruralni prostor zasjati punim sjajem‘

Category : Novosti , Projekti

FOTO LUKA GERLANC

Kako spojiti dva naizgled nespojiva područja kao što su STEM i ruralni razvoj? Mogu li znanja budućnosti biti pokretač razvoja u Ravnim kotarima i na koji način?

Odgovore na ova pitanja daje “AgroSTEM”, zanimljiv projekt čiji je nositelj Udruga za ruralni razvoj »Ravni kotari« i koji se iz Europskog socijalnog fonda financira u 100-postotnom iznosu od 1.833.056,40 kuna. Njegova provedba je započela 18. svibnja 2021. godine i trajat će 24 mjeseca.

– Kratica STEM označava pojmove znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike koji na prvu možda nisu spojivi s ruralnim razvojem, ali u stvarnosti je situacija drugačija. Sve više mladih osoba se odlučuje na izgradnju karijere u području STEM-a iz čega zaključujemo da se tehnologije percipiraju kao rješenje mnogih globalnih problema. Sve teže je zamisliti život bez naprednih tehnoloških rješenja, koja svakodnevno olakšavaju i poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj općenito. Automatizacija, nove tehnologije u agronomiji, sofisticirani strojevi, prerada, digitalna oglašavanja, razvoj aplikacija koje prate sadržaje i ponude ruralnog prostora, sve je to dio STEM-a, i nama se učinilo da je idealno povezati ruralni prostor s aktualnim znanjima, koja se nazivaju i znanja budućnosti – govori nam voditeljica Marta Pintur Bosna o projektu na kojemu su partneri Veleučilište »Marko Marulić« Knin, Udruga za djecu, mlade i obitelj »Mali koraci« – Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije te Općina Zemunik Donji.

Regionalni koordinator ZADRA NOV-a pruža tehničku pomoć u pisanju i provedbi ovog projekta koji će osigurati jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva (OCD) kroz aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a. Osim toga, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva, odgojno-obrazovnih i visokoobrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a te će se povećati broj takvih aktivnosti s naglaskom na djecu i mlade.

Marta_Pintur_Bosna_1677860559

– STEM može biti pokretač ruralnog razvoja na više razina. Primjerice, možemo olakšati direktno poljoprivrednu proizvodnju, uključivanjem napredne tehnologije u proces obrade zemlje, preradu i plasman proizvoda. Razvojem digitalnih aplikacija možemo unaprijediti vidljivost turističke ponude ruralnog prostora, markentiški pod zajedničkim oglašavanjem podignuti ponudu malih proizvođača na veću razinu. Jedna od ideja ovog projekta je da dislociramo popularna i tražena znanja na ruralni prostor, da naša djeca i mladi ne moraju nužno biti povezani s velikim metropolama ili gradovima nego da STEM znanja mogu doći i u njihova mjesta te da ostanu u ruralnom prostoru- govori nam Marta Pintur Bosna o svim mogućnostima ovog projekta koji ima velik potencijal.

RADIONICE 3

Činjenica je, naime, kako se kod nas još uvijek ne koristi dovoljno tehnologije u razvoju poljoprivrede. Iako postoji mnogo potencijala između zainteresiranih strana, nema razvijene suradnje među relevantnim dionicima, te institucijama koje bi pokrenule programe za jačanje popularizacije STEM-a kao pokretača ruralnog razvoja. Upravo zato se ovim projektom namjeravaju učiniti dva iskoraka u odnosu na trenutno stanje.

– Prvo cilj je ojačati kapacitete OCD-a uključenih u projekt, kako bi znanja i iskustva direktno prenosili na dionike iz ruralnih sredina, s posebnim naglaskom na djecu i mlade kao nositelje ruralnog razvoja. Drugi cilj je stvoriti snažnu suradnju između javnog, civilnog i znanstvenog sektora s ciljem da se STEM znanja što više populariziraju na području Ravnih kotara i Dalmatinske zagore. Mi vjerujemo da smo ovim projektom otvorili novu stranicu STEM-a u Ravnim kotarima i da će pametne tehnologije, znanja i upotreba softificiranih tehnologija pomoći da naš ruralni prostor zasjaji punim sjajem. A slijedom toga i da naša djeca i mladi s puno optimizma u bolju budućnost ostanu graditi svoje živote ovdje, na ruralnom prostoru- poručuje voditeljica “AgroSTEM” projekta, Marta Pintur Bosna.

 

TESKT PREUZET SA https://novac.jutarnji.hr/novac/eu-smo-mi/vjerujemo-da-smo-otvorili-novu-stranicu-stem-a-u-ravnim-kotarima-i-da-ce-nas-ruralni-prostor-zasjati-punim-sjajem-15288457?fbclid=IwAR0PjdcuynX3j8XiMuJfLvgL-oWZN-pk4dXh1I8I9a5s5fGDZl3nkXSCuTM