EDUKACIJE OPG-OVA Vjerujemo kako ćemo novim znanjima poboljšati produktivnost

  • 0

EDUKACIJE OPG-OVA Vjerujemo kako ćemo novim znanjima poboljšati produktivnost

Category : Novosti , Projekti

SLIKA2_1677086600

Ravni kotari su, uz Neretvansku dolinu, najplodniji dio priobalne Hrvatske. Stoga i ne čudi kako se u toj dugoj i plodonosnoj ravnici zadnjih godina događa prava ekspanzija poljoprivrede, novi razvoj niza ratarskih kultura, što je uvelike pridonijelo da je Zadarska županija već postala najvažnija hrvatska županija u proizvodnji hrane.

No kako bi se ostalo konkurentnim i primijećenim na sve zahtjevnijem tržištu potrebno je sve više vremena, ali i novaca ulagati i u edukaciju.

Edukacija je danas ključ uspjeha bez obzira čime se bavili te upravo kroz edukaciju dolazi se do jasne slike, ali i brojnih mogućnosti; kako svoje proizvode plasirati među kupcima a proces proizvodnje unaprijediti.

Kroz projekt AgroSTEM organizirane su radionice za programski jezik PYTHON koje su, osim mladima, namijenjene i vlasnicima OPG-ova koji upravo kroz STEM žele postati i opstati konkurenti na zahtjevno tržištu.

Poljoprivrednici zadarskoga kraja prepoznali su te nove pogodnosti, te su se rado uključili u besplatno educiranje koje mogu ostvariti upravo kroz projekt AgroStem.

Jedna od njih je i Marina Lipić iz Posedarja koja se već dugi niz godina bavi uzgojem lavande te od cvjetova i ulja ove veoma cijenjene biljke izrađuje razne proizvode:

SLIKA1_1677086582

– S obzirom kako pokušavam pratiti trendove u poljoprivredi radionice na projektu AgroStem bile su mi iznimno zanimljive. Vjerujem da ću s ovim novim znanjima uspjeti poboljšati produktivnost na svom OPG-u i iskreno se radujem nastavku projekta i novim radionicama .

Informatičar i poljoprivrednik iz Škabrnje, Silvester Bašić, također se odazvao radionicama te nam je i on prenio svoje dojmove:

– Pošto radim kao informatičar i mene su zanimale informatičke radionice tematski vezane za poboljšanje poljoprivrede. Uvod u programiranje za programski jezik PYTHON dobro će mi doći u daljnjem radu ali najljepši dio posla svakao je branje plodova.

SLIKA3_1677086621

Projekt „AgroSTEM” otpočeo je 18. svibnja 2021. godine. Korisnik Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.04.2.1.10.0021) za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Osim Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Veleučilište „Marko Marulić” u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci”- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji .

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”, Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 243.288,39 eura bespovratnih sredstava za projekt „AgroSTEM”.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Provedbom projekta osigurat će se jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, unaprijedit će se kapaciteti organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. Također, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a, te će se povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA tehnička je pomoć tijekom provedbe projekta, s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

RADIONICE 4